کابل نگهدارنده آسانسور
۲۹
دی

اطلاعات مفید در مورد سیم بکسل آسانسور

سیم بکسل چیست

آسانسورها از به هم پیوستن لوازم بسیار زیادی به وجود می آیند که در بین آنها هم لوازم مکانیکی به چشم میخورد و هم لوازم الکتریکی در بین لوازم مکانیکی میتوان به اصلی ترین قطعه بعد از موتور اشاره کرد به نام سیم بکسل. سیم بکسل ها در آسانسورهای کششی کابین و قاب وزنه را به هم متصل میکنند و توسط فلکه موتور باعث حرکت کابین و قاب وزنه میشود.

بخش های مختلف اجزای سیم بکسل

سیم بکسل ها بسته به نوع کاربری آسانسور-ظرفیت-توقف و نوع موتور در سایز ها و انواع مختلفی تولید و انتخاب میشوند که در ادامه به توضیحات بیشتری در مورد آنها میپردازیم.

تاریخچه سیم بکسل :

در بین سال های ۱۸۳۱ الی ۱۸۳۴ فردی به نام ژلیوس آلبرت که مهندس معدن نیز بود در آلمان اولین سیم بکسل را اختراع نمود.او مدیر یک معدن نقره در آلمان بود. در آن زمان آنها از طناب ها استفاده میکردند اما رطوبت زیاد معدن و همچنین اصطحکاک طناب ها با دیواره های سنگی باعث میشد که طناب ها طول عمر مفید کمی داشته باشند. آلبرت برای رفع این مشکل چند رشته مفتول را برداشته و به دور یک هسته فلزی بافت و با روش ریسندگی موفق شد طناب های فلزی بسیار باریکی ایجاد کند.سپس همین روش را با سه رشته سیمی که بافته بود با یک هسته فلری انجام داد تا ضخامت آن بیشتر شود و اینگونه بود که توانست سیم بکسل های امروزی را اختراع کند.

سیم بکسل ها از قسمت های مختلفی تشکیل شده اند که در شکل بالا به صورت خیلی ساده به آن اشاره شده است.

نحوه نصب و اندازه گیری سیم بکسل

نحوه قرارگیری سیم بکسل

 

نحوه نصب سیم بکسل بر روی آسانسور به این صورت است که آنها در سیستم های یک به یک توسط سر بکسل ها بالای یوک متصل میشود. سر بکسل ها وظیف یکسان سازی کشش بکسل ها را توسط فنر ها و لاستیک ها و همچنین گوه های خود دارند اما این به آن معنا نیست که تمام متعادل سازی کشش آن ها را میتوانند به عهده گیرند بلکه استفاده از آنها باعث توزیع مطلوب تر نیرو در بین بکسل ها میشود اما به صورت کلی باید هنگام نصب کشش سیم ها تنظیم گردد.

 

اندازه آن ها با قطر نامی آنها مشخص میگردد که این عدد توسط شرکت سازنده اعلام مشود. اما راهی برای اندازه گیری قطر سیم بکسل در صورتی که شرکت سازنده اطلاعات کافی در اختیار ما قرار ندهد موجود است این کار با کولیست انجام میگردد اما باید دقت داشت که اندازه گیری قطر آن هم روش مخصوص خود را دارد و باید بدانیم که چگونه سیم بکسل و کولیست را در دست بگیریم تا بتوانیم قطر دقیق آن را اندازه بگیریم.

 

 

 

همانطور که در شکل ها دیدیم طناب هاب فولادی از رشته،هسته،مفتول ومفتول مرکزی ساخته میشوند .در شکل زیر نحوه صحیح و غیر صحیح اندازه گیری سیم بکسل را به شما نشان خواهیم داد.

اندازه گیری درست قطر بکسلانواع سیم بکسل ها

انواع کابل بکسل آسانسور

۱. از نظر مفتول

مفتول بکسل ها به طور کلی در سه نوع خلاصه میشوند

نوع اول:مفتول بدون روکش (غیر گالوانیزه):این نوع مفتول ها  بیشتر در مواردی مورد استفاده قرار میگیرند که عامل فرسایش در تعیین طول عمر طناب نقش مهمتری دارد و بکسل کمتر در معرض زنگ زدن قرار دارد.

نوع دوم:مفتول فولادی گالوانیزه:در این نوع از سیم بکسل مفتول ها دارای روکش یکنواخت روی هستند که این روکش مفتول هارا در برابر زنگ زدگی رطوبت هوا  و سایر مواردی که در زنگ زدگی نقش دارند مقاوم میسازد.این نوع مفتول ها بیشتر در صنایع شیلات و کشتیرانی و مواردی که احتمال زنگ زدگی بالامیباشد استفاده میشوند.

نوع سوم:مفتول فولادی استنلس استیل:این نوع طناب ها علاوه بر اینکه مقاومت خیلی بالایی دارند در برابر زنگ زدگی نیز مقاوم هستند علاوه بر این تا حرارت ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد نیز مقاومت میکنند.

۲. از نظر مغزی

از نظر نوع مغزی نیز به دو دسته تقسیم میشوند.

نوع اول:مغزی کنفی

نوع دوم مغزی فولادی

مغزی کنفی:در نوع مغزی کنفی در ساخت مغزی از الیاف طبیعی یا غیر طبیعی استفاده میشود.اگر جه هنوز استفاده از کنف های طبیعی در ساخت این کابل ها متداول است اما در بعضی موارد از الیاف مصنوعی مانند پلی پروپیلین در ساخت سیم بکسل های مغزی کنفی استفاده میگردد.

مغزی فولادی:مغزی فولادی ممکن است خود یک یک طناب فولادی در میان مفتول ها باشد که در این حالت آنرا مغزی فولاد مستقل یا IWRC  میگویند یا میتواند یک رشته مفتول فولادی در مغزی قرار بگیرد که در بکسل هایی با قطر کمتر از ۱۰ میلیمتر هستند و به آن یک رشته فولاد یا WSC  میگویند.

انواع سیم بکسل آسانسور

نکته : باید به این نکته توجه داشته باشیم که در مواردی از مغزی فولاد استفاده میشود که نیرو کشش و استحکام طناب بیشتر از عوامل دیگر مورد نظر باشد این در حالی است که مغزی کنف برای مواردی استفاده میگردد که انعطاف پذیری طناب فولادی بیشتر از نیروی کشش اهمیت داشته باشد.

۳. از نظر بافت

سیم بکسل ها از نظر بافت نیز به چهار دسته تقسیم میشوند.

۱:بافت سیل (seale)

۲:بافت وارینگتون (warringtom)

۳:بافت فیلر(filler)

۴:بافت استاندارد(standard)

۱:بافت سیل:در این نوع بافت در هر رشته تعداد مفتولهای هر ردیف که به دور مفتول مرکزی یا هسته قرار میگیرند مساوی میباشد. همچنین قطر مفتول های ردیف بیرونی بیشتر از قطر مفتول های ردیف های درونی است اما در هر ردیف قطر کلیه مفتول ها یکسان است .به دلیل ضخیم بودن مفتول های بیرونی این مدل ها دارای مقاومت سایشی بالایی هستند.

۲:بافت وارینگتون:در این نوع بافت هر رشته طناب در ردیف بیرونی دارای مفتول های نازک و ضخیم به صورت یک در میان میباشد.به علت ترکیب مفتول های ضخیم و نازک در ردیف بیرونی بکسل هایی با باقت وارینگتون دارای انعطاف بیشتری نسبت به بکسل ها با نوع بافت سیل هستند.

۳:بافت فیلر:در این نوع بافت قطر تمامی مفتول ها در تمام ردیف ها یکسان است اما در فاصله بین مفتول های ردیف بیرونی و ردیف داخلی مفتول های نازکی قرار میگیرد  که آنرا فیلر مینامند.این نوع بافت ها دارای انعطاف و مقاومت سایشی بالایی هستند.

۴:بافت استاندارد:در این نوع بافت قطر کلیه مفتول ها در هر رشته یکسان است سیم بکسل ها با بافت استاندارد به علت بالا بودن قابلیت انعطاف پذیری دارای کاربری بسیار بالایی در رشته های گوناگون میباشد.

 

محافظت و روغن کاری سیم بکسل ها

روغنکاری و روانکاری کابلروغنکاری طناب فولادی:کابل ها را به منظور محافظت در برابر زنگ زدگی و کاهش اصطکاک بین مفتول ها و رشته ها در جریان تولید روغن کاری میشوند این امر از یک طرف باعث میشد که مغزی طناب فولادی به علت اهمیت نقش آن از روغن اشباع میشود و از سوی دیگر کلیه مفتول های تشکیل دهنده در طول بافت به روغن آغشته میشوند .نوع روغنکاری بسته به جنس مفتول کاربرد سیم بکسل و خصوصیات محلی که قرار است مورد استفاده قرار گیرد متفاوت است .در طول مدت مصرف نیز روغن کاری باید به صورت منم و در فواصل زمانی منظم ادامه یابد تا جایگزین روغن های از دست داده در اثر استفاده ،حداکثر محافظت در مورد زنگ زدگی و سایش درونی به عمل آید.

بهترین محل برای روغن کاری آنجایی است که رشته ها کمی از هم باز میشوند مانند وقتی که سیم بکسل از روی فلکه عبور میکند و یا روی فلکه پیچیده است.