آسانسور کششی

اطلاعات مفید در مورد آسانسور کششی

آسانسور کششی نوعی از آسانسور است که امروزه بسیار رایج میباشد. آسانسور های کششی توسط نیروی محرکه و سیم بکسل ها به حرکت در می آیند در اینجا سعی داریم شمارا با نحوه نصب و چگونگی کارکرد آسانسور های کششی آشنا کنیم.

اولین آسانسور کششی: اولین آسانسور کششی توسط فردی به نام آلیشا اوتیس اختراع شد. این اولین وسیله بالا بر نبود اما اختراع اوتیس شکل امروزی تر همراه با ترمز ایمنی داشت که مانند همین آسانسور های کششی حال حاضر است.
آسانسور های کششی مانند اکثر آسانسور های دیگر دارای کابین،وزنه،نیروی محرکه،سیم بکسل آسانسور، تابلو فرمان و غیره هستند. این آسانسور ها در نوع نصب به مدل های مختلفی تقسیم میشوند که به چند مورد از آنها اشاره خواهیم نمود.
در ابتدا این که تمامی آسانسورهای کششی در یه موضوع مشترک هستند و آن داشتن قاب وزنه است که مانند الاکلنگ با حرکت در کنار کابین آسانسور باعث حرکت کابین میشود.برای اینکه راحت تر متوجه طریقه حرکت کابین بشوید مدل های مختلف آسانسور های کششی را یک به یک توضیح خواهیم داد.

انواع آسانسور کششی

آسانسور های کششی  را بطور کلی میتوان براساس دسته بندهای زیر تقسیم بندی کرد.

۱. نحوه نصب سیم بکسل آسانسور و سیستم تعلیق : به چهار تیپ یک به یک-دو به یک-سه به یک و چهار به یک تقسیم میشوند.

۲. همچنین در اجرا و جایگذاری ریل ها میتوان آنها را به تیپ های وزنه بغل و وزنه پشت تقسیم نمود.

۳. از نظر جایگذاری و تعداد درب ها نیز میتوان به تک درب دو درب تونلی و دو درب مجاور یا (L) اشاره نمود که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.

۴. آسانسور های کششی از نظر سیستم محرکه و تابلو فرمان به دو دسته اصلی یعنی یعنی دو سرعته (AC2)و تک سرعته(vvvf) تقسیم میشوند

وضعیت آسانسورهای کششی

معایب

  1. نیاز به فضای زیاد برای نصب و راه اندازی موتور خانه
  2. حتما نیازمند اتاق مکانیکی دارند
  3. سر و صدای بیشتر
  4. قیمت این آسانسورها بیشتر از آسانسور هیدولیک است

مزایا

  1. حرکت با سرعت بالا
  2. حرکت نرم و آرام زمان شروع حرکت و یا هنگام ایستادن
  3. مناسب ساختمان های بلند با حجم ترافیک بالا (بیش از ۵ طبقه)
  4. صرفه اقتصادی از نظر طول عمر قطعات و کاهش هزینه برق

آسانسور کششی براساس نحوه نصب سیم بکسل و سیستم تعلیق

آسانسور یک به یک و دو به یک :

تقریبا ۹۵% آسانسور های نصب شده از این دو سیستم تعلیق پیروی میکنند .
آسانسور های کششی یک به یک »  به صورت کاملا ساده دارای دو فلکه یکی فلکه موتور و دیگری فلکه هرزگرد میباشند و طریقه بکسل بندی آنها به صورت کاملا ساده مییاشد به طوریکه یک سر سیم بکسل آسانسورها به کابین وصل میشود و از روی فلکه موتور و فلکه هرزگرد گذشته و به قاب وزنه میرسد. اینگونه با حرکت کابین رو به بالا قاب وزنه رو به پایین حرکت مینماید و این امر باعث کمک به حرکت راحت تر و سبک تر کابین میشود.
علت وجود فلکه هرزگرد بالا بردن سطح اصطحکاک سیم بکسل و فلکه میباشد که اصطلاحا به آن زاویه پیچش یا آلفا میگویند.

پیشنهاد : آسانسور کششی بهتر است یا آسانسور هیدرولیک را اینجا بخوانید.

نصب سیستم های دو به یک »   در سیستم دو به یک کمی سیستم پیچیده تر است اما زاویه آلفا بیشتر شده و سر خوردگی را بسیار پایین میاورد. در سیستم دو به یک طریقه نصب های زیادی موجود است که به عنوان مثال میتوان به سیستم های زیر اشاره نمود
۱:یک فلکه روی کابین و یک فلکه روی قاب وزنه
۲:دو فلکه روی کابین یک فلکه روی قاب وزنه
۳:دو فلکه روی کابین دو فلکه روی قاب وزنه
۴:دو فلکه زیر کابین یک فلکه روی قاب وزنه
۵:دو فلکه زیر کابین و دو فلکه روی قاب وزنه
و….
به طور کلی در تمامی مدل های بالا سیستم بکسل بندی اینگونه میباشد که سر بکسل ها در بالای اورهد و زیر دال توسط فیکسینگ وصل پایین آمده بر روی فلکه های کابین چرخیده بالا میرود از روی فلکه موتور رد شده و به پایین یرمیگردد از روی فلکه قاب وزنه چرخیده و به سمت بالا بر میگردد و دوباره زیر دال توسط فیکسینگ مهار میشود.
در سیستم تعلیق دو به یک فشار روی موتور بسیار کمتر است به طوری که در پروژه هایی با توقف های مساوی و ظرفیت مساوی میتوان با تغییر سیستم تعلیق یک به یک به دو به یک از موتور با توان بسیار پایین تری استفاده کرد.
دلیل تنوع و تغییر بین تعداد فلکه ها و جایگذاری آنها در پایین یا بالا این است که بتوان با در نظر گرفتن جایگذاری ریل های کابین و قاب وزنه پیچش سیم بکسل نحوه نصب موتور و … بهترین و کم اصطحلاک ترین نحوه نصب انتخاب و اجرا شود .

در سیستم سه به یک و چهار به یک »  سیستم بکسل بندی تقریبا به همین صورت است اما با این تفاوت که تعداد فلکه های هرزگرد و نحوه جایگذاری آنها متفاوت میباشد.

براساس اجرا و جایگذاری ریل ها :

در بحث جایگذاری ریل ها که غالبا به دو دسته وزنه بغل و وزنه پشت تقسیم میشوند میتوان اینگونه توضیح داد که به دلیل نیاز قسمتی از چاه برای نصب ریل وزنه و حرکت قاب وزنه داخل چاه با توجه به نقشه ساختمان و میزان فضایی که برای چاه آسانسور در نظر گرفته شده است.

با محاسبه میزان عرض و عمق چاه میتوان از سیستم وزنه بغل یا وزنه پشت استفاده نمود و در سیستم وزنه بغل ریل وزنه در کنار کابین حال سمت چپ یا راست نصب میگردد و نیاز به عرض چاله بیشتری خواهد بود و در سیستم وزنه پشت ریل وزنه دقیقا پشت کابین و رو به روی درب طبقات نصب میگردد در این مدل نیاز به عمق بیشتر چاله باشد و این مدل بیتر عمق چاله را در بر میگیرد.

آسانسور کششی براساس تعداد درب  و نصب آنها :

برای نصب درب و تعداد آنها سه مدل وجود دارد که در بالا به آن اشاره کردیم
در سیستم تک درب مانند تمام آسانسور های معمولی کابین دارای یک درب میباشد و مسافران از یک درب سوار و از همان درب و در همان سمت پیاده میشوند.
در سیستم دو درب تونلی کابین دارای دو درب دقیقا رو به روی هم قرار دارد که مسافر میتواند در یک طبقه از یک درب سوار و در طبقات دیگر دقیقا رو به روی دربی که سوار شده از دری دیگر خارج شود.اطلاعات مفید برای سفارش آسانسور مسافربر را اینجا بخوانید.
سیستم دو درب مجاور هم مانند دو درب تونلی دارای دو درب کابین میباشد اما در کنار هم و به صورت L که افراد میتوانند از یک درب سوار شوند و از سمت چپ یا راست خود در طبقات دیگر پیاده شوند.

روند اجرا و نگهداری آسانسور

براساس سیستم محرکه و تابلو فرمان :

آسانسور های کششی از نظر سیستم محرکه و تابلو فرمان به دو دسته اصلی یعنی یعنی دو سرعته (AC2) و تک سرعته (vvvf) تقسیم میشوند فرق این دو مدل در سبک ایستادن و حرکت کردن کابین میباشد.
در سیستم های دو سرعته حرکت کابین کاملا مشهود میباشد و در دو مرحله کابین شروع به حرکت یا ایستادن میکند و این حرکت و ایستادن با شک همراه میباشد که این شوک هم برای مسافرانی که داخل کابین هستند خوشایند نیست و هم اینکه این شوک باعث کاهش عمر قطعات مصرفی میشود.
اما در سیستم تک سرعته و یا (VVVF) با اضافه شدن سیستم درایو حرکت و ایستادن آسانسور به صورت نرم تر و نامحسوس تر خواهد بود علاوه بر کاهش مصرف برق باعث بالا رفتن عمر قطعات مفید نیز خواهد بود.

آسانسور کششی بهتر است یا هیدرولیک ؟

یکی از مهمترین سؤالاتی که برای بسیاری از مهندسین ساختمان و معماران بوجود می آید اینست که آسانسور کششی بهتر است یا هیدرولیک؟ در واقع پاسخی برای این سؤال وجود ندارد چراکه اصولاً کاربرد این آسانسورها با توجه به شرایط ساختمان متفاوت است و براساس شرایط ساختمان می توان تصمیم به انتخاب سیستم کششی یا هیدرولیک گرفت، بنابراین اصولا این دو سیستم قابل مقایسه نیستند.

موارد کاربرد هر یک از این سیستم ها

۱. به عنوان مثال اگر شما فضای کافی برای نصب آسانسور ندارید، اگر می خواهید در طراحی معماری، آسانسوری کاملاً شیشه ای داشته باشید، اگر محل موتورخانه ای که برای آسانسور در نظر دارید در فاصله دورتری از آسانسور است و یا اگر سرعت سرویس دهی برایتان اهمیت زیادی ندارد و نهایتاً اگر ساختمان شما کمتر از ۵ طبقه و کم ترافیک است، آسانسور هیدرولیک انتخاب مناسبی است. اگر آسانسور با ظرفیتهای بسیار سنگین (بیش از ۵/۲ تن) نیاز دارید باز هم آسانسور هیدرولیک انتخاب مناسبی است.

۲. آسانسورهای کششی دارای سرعت بسیار بیشتر با قابلیت استارت در ساعت بیشتر، مناسب برای نصب در کلیه ساختمانهایی که شرایط بالا را ندارند و نیز دارای حجم ترافیک سنگین و با هر تعداد طبقه از ۲ طبقه به بالا هستند.

 

چنانچه در حال طراحی و یا خرید آسانسور کششی برای پروژه خود هستید، با متخصصین ما تماس حاصل فرمایید. ما با ارائه مشاوره رایگان با هدف کمک به بهترین انتخاب در کنار شما خواهیم بود. لطفا با شماره ۸۸۷۵۷۳۹۴ تماس حاصل نمایید و یا به آدرس info@benislift.com ایمیل خود را ارسال فرمایید.

سوالات متدوال در مورد آسانسورهای کششی :

۱. برای مجتمع های پر رفت و آمد و ساختمان بلند چه آسانسوری سفارش دهیم؟

همانطور که در متن و طبق توضیحات گفته شد بهترین گزینه برای ساختمان های با ترافیک بالا و بلند آسانسورهای کششی هستند، این آسانسورهای سریع تر هستند و جوابگوی تعداد بالای مسافران هستند.

۲. مدت زمان نصب و راه اندازی آسانسور کششی ؟

مراحل نصب آسانسورهای هیدرولیک و مدت زمان انجام هر بخش شامل موارد زیر است.

۳. لیست قطعاتی که برای آسانسور کششی نیاز داریم؟

لیست کامل قطعات و لوازمی که در آسانسورهای کششی لازم است :

  • نیروی محرکه
  • شاسی موتور
  • تابلو فرمان
  • تابلو برق سه فاز
  • فلکه هرزگرد
  • گاورنر
  • تراولینگ کابل
  • لقمه
  • روغندان
  • پاراشوت
  • وزنه تعادل
  • کفشک
  • سیم بکسل
  • قلاب سر بکسل
  • کابین
  • یوک کابین
  • جعبه رویزیون
  • زنجیر جبران
  • ریل راهنما
  • شالتر
  • براکت

۴. آیا آسانسور هیدرولیک ایمنی بیشتری از آسانسور کششی دارد؟

پاسخ– آسانسورهای هیدرولیک با جک های مستقیم از زیر امنیت بیشتری دارد ولی ایمنی نوع بکسل دار آسانسورهای هیدرولیک با آسانسورهای کششی یکسان است. ( به هر حال هر دو نوع دارای ایمنی بسیار بالایی هستند.)

۵. آیا فضاهای جان پناه مورد نیاز در آسانسورهای کششی و هیدرولیک متفاوت است؟ ( مانند فضای چاهک (Pit) و بالاسری (Overhead)

پاسخ– مطابق استاندارد خیر هر دو نوع فضاهای تقریبا یکسانی را نیاز دارند. در عین حال در آسانسورهای هیدرولیک با جک مستقیم از زیر می بایست چاهی در کف چاهک آسانسور به اندازه طول مسیر حرکت، نصف آن و یا یک سوم آن متناسب با نوع جک یک مرحله ای، دو مرحله ای یا سه مرحله ای حفر گردد.
البته سیستم های جدیدی نیز وجود دارد که به فضای چاهک و بالاسری بسیار کمتری نیاز دارد، ولی هزینه بسیار بالایی دارد.

آسانسور هیدرولیک

اطلاعات مفید برای معرفی و خرید آسانسورهای هیدرولیک آسانسور های هیدرولیکی نوع دیگری از آسانسور ها هستند که نسبت به آسانسور های کششی معایب و محاسنی دارند و در موقعیت های خاص کارامد تر هستند در این بخش سعی داریم که چند مورد از این موارد را بیان کنیم.

طراحی آسانسور

اساسی ترین و اصلی ترین قدم قبل از نصب، طراحی آسانسور ، نقشه کشی و آنالیز ترافیک ساختمان میباشد.

پله برقی

پله‌برقی‌ها بیشترین ظرفیت جابه‌جایی عمودی را در بین دستگاه‌ای مشابه نظیر آسانسور دارا می‌باشند. استفاده از این وسیله در امکن عمومی متروها، پایانه‌های مسافری، فروشگاه‌ها و مرکز تجاری مزیت‌های رقابتی و ارزش افزوده بسیاری را به دنبال دارد. در مرکز تجاری می‌توان هدایت جمعیت به سمت طبقات بالاتر یا پایین‌تر از همکف را در دو حالت